RESEPI
Bahan-bahan ( 2 orang )
- 1/2 ekor ayam
- 1 batang serai ( dititik)
- (Bahan Kisar)
- *4 ulas bawang putih
- *8 cili kering ( ikut suka kalau nak lebih pedas)
- *1 inci kunyit hidup ( boleh guna kunyit serbuk juga)
- *sedikit belacan
- (Bahan Hiasan)
- *1 biji tomato ( dibelah 4)
- *2 batang kacang bendi ( potong ikut suka)
- *sedikit gula, garam dan perasa
- *sedikit air asam jawa dan air.
Cara-cara
- Bersih ayam dan potong kecil-kecil. Lumurkan dengan sedikit garam.
- Tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga garing.
- Masukkan ayam, air asam jawa, garam, gula dan perisa serta sedikit air.
- Akhir sekali masukkan tomato dan kacang bendi apabila ayam separuh masak.
- Kemudian masak ayam sehingga masak sepenuhnya.
- Hidangkan dengan nasi putih yang masih panas.
- P/S : Ayam juga boleh digantikan dengan sotong atau isi ayam sahaja. Cubalah, anda akan rasa kenikmatannya.